INFORMATION SHEET

FOR

RESERVE COMPONENT (ARNG & USAR) OFFICER BASIC COURSE STUDENTS

1. Your Reserve Component (RC) liaison is as follows:

a. ARNG:  MSG Smith, 533-4212, Bldg 51005, Room 1169.

b. USAR:  SGM Pomeroy, 533-4213, Bldg 51005, Room 1166.

**  Bldg 51005 (Riley Barracks) is located on Winans Street off of Hatfield Street.

2. Reserve Component MI Advisors are (students will NOT contact Advisors direct, students must contact the appropriate Liaison SGM first and, if necessary, the SGM will refer them to the appropriate Advisor):

a. ARNG Advisor:  MAJ Keasling, 533-1177, Reserve Forces Office, Bldg 51005, room 1155

b. USAR Advisor:  COL Craig, 533-1176, Reserve Forces Office, Bldg 51005, room 1152.

NOTE:  ** The student selected as the RC Class Liaison must contact MAJ Keasling immediately to set up an appointment to meet with him.

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

1. Am I authorized Temporary Lodging Expense (TLE) allowance? 

NO.  This is a PCS entitlement only.

2. Will I receive a clothing allowance while here as a student?

YES.  You will receive an initial payment of $200.00 on your first paycheck; you will receive the final payment of $100.00 on your final paycheck before you depart Fort Huachuca.

3. My active Army counterparts are authorized an advance on pay and allowances, am I?

NO.  The Reserve Components will not advance payment for their officers/soldiers.  Collection action is very difficult once an individual leaves active duty.  If you have a unique situation you may contact the USAR or ARNG Liaison and request an advance payment on per diem.

4. Will I receive Variable Housing Allowance (VHA)?

NO.  VHA is no longer an entitlement.  BAH is now authorized and you will receive BAH II (note last page of BAH-II entitlements).

5. When will I receive my first paycheck?

For newly arriving students, there are eight pay periods in each course.  Provided there are no problems, you will be paid on the first of the eight pay periods immediately following your finance in-processing.  Thereafter you will be paid on the 1st and 15th of each month.

6. Will I have Surepay?

YES.  If you already have your check going to a financial institution, it will continue to go there.  If you are not already on Surepay, you will be placed on it.

7. Does the Soldiers’ and Sailors’ civil Relief Act (SSCRA) provide a delay or reduction of my financial obligations while I am serving on active duty (OBC)?

If you can’t pay your bills because of a significant loss of income as a result of being ordered to active duty, the SSCRA can provide some relief.  THIS RELIEF IS NOT AUTOMATIC!!!!  YOU MUST ASK YOUR CREDITORS (IN WRITING) FOR RELIEF UNDER THE SSCRA.  THIS MUST BE DONE PRIOR TO YOU MAKING ANY REDUCED PAYMENTS ON YOUR FINANCIAL OBLIGATIONS!!

8. I would like to transfer to another state/unit when I graduate from OBC.  What are the procedures?

You are responsible to coordinate this action between the state/unit you are a member of and the state/unit you desire to move to.  It is your responsibility to find a position vacancy for your current branch or a branch immaterial position in the state/unit you plan to move to.  The RC liaison NCO is not required to do this for you.

9. What are my possibilities for appointment in the regular Army?

Almost non-existent.  Application procedures are contained in Chapter 2, AR 135-210.

10. If I have administrative or finance problems do I call the RC Liaison?

NO.  All administrative and finance problems/challenges will be addressed through your company, C/304.  If the company requires assistance for an RC unique situation, they will contact the appropriate RC Liaison for assistance.

11. If I have problems I think should be addressed by my reserve component unit, should I call them?

NO.  If you think you have an issue that must be addressed by your reserve component unit, contact the appropriate RC Liaison.

12. What are the requirements for the Reserve Component Citizen Soldier award?

Considerations are final APFT score, academic average, leadership positions held (as student) and peer evaluations.  Your TAC Officer provides the RC Advisor his or her recommendations via an order of merit listing based on the above factors.  The final selection is made by the RC advisors and the award is presented during graduation.

13. If I have an emergency that requires I return home, what are the procedures?

Your family must contact the RED CROSS, who will in turn contact Fort Huachuca.  Your training commander will be notified and he/she will notify you.  You may then take emergency leave (at your own expense).

14. Other than academic achievement, what else must I do to meet graduation requirements?

You must perform satisfactorily in all leadership positions; be at the appointed place at the appointed time; meet uniform and appearance standards; pass the APFT; meet height/weight requirements IAW AR 600-9.  Personnel who do not meet AR 600-9 standards by the course graduation date will not be issued a diploma.  The academic evaluation report (DA Form 1059) will reflect a failure to meet height/weight standards.

15. Do I have to do anything special to out-process?

YES.  In order to complete your out-processing from Fort Huachuca, you must contact the Transition Point for an appointment to have your DD Form 214 completed.  Call Mr. Hartman, x3-1120/5065 no later than two weeks prior to course graduation to make your appointment.  You will NOT be seen without an appointment.

16. After graduation when must I contact my RC unit?

After graduation and return to home station, you must contact your RC unit the next working day.

****************************************************************

As members of the Reserve Components we ask that you set the standard in professional behavior, physical training, academics and military appearance.  Every officer can meet the standard, few exceed the standard.  We ask you to challenge yourself and lead the way to excellence.

